فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/21
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سوسن هدایتی دانا، هاییده صابری*، بیتا نصرالهی صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    مقایسه رویکردهای مختلف در جهت اثربخشی بیشتر موردعلاقه بسیاری از محققان می باشد؛ در این راستا هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی بر تاب آوری زنان مطلقه بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش همه زنان مطلقه تحت پوشش بهزیستی شهر تهران در سال 1399 بودند که از میان آن ها 45 نفر داوطلب واجد شرایط وارد مطالعه شدند که با همگن سازی سن در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. در پژوهش حاضر جهت توصیف و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، آزمون تعقیبی بنفرونی و نرم افزارSPSS  و سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در پس آزمون و پیگیری، میانگین نمرات تاب آوری در گروه های آزمایش نسبت به کنترل به طور معنی دار و با تفاوت بیشتر افزایش پیداکرده است (05/0>p). به عبارت دیگر درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی بر نمرات تاب آوری اثربخش بوده اند (05/0>p). همچنین تاثیر روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی در مرحله پس آزمون از درمان معنویت درمانی بر افزایش تاب آوری موثرتر بوده است. در گروه درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، معنویت درمانی نمرات پس آزمون و پیگیری تاب آوری نسبت به پیش آزمون افزایش پیداکرده است و بین میانگین پس آزمون و پیگیری در هر دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین در گروه کنترل بین میانگین نمرات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تاب آوری تفاوت معنی داری وجود ندارد 05/0<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی هر دو برای زنان مطلقه موجب بهبود تاب آوری، در این افراد و کاهش پیامدهای فردی و اجتماعی ناشی از طلاق شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زنان، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، مطلقه، معنویت درمانی
  • فرزانه علیزاده، احمد منصوری* صفحات 11-21
    زمینه و هدف

    همه گیری بیماری کرونا به عنوان یک عامل تهدید جهانی، استرس، اضطراب و پریشانی بالایی برای کارکنان مراقبت های بهداشتی ایجاد کرده است. اگرچه رابطه بین راهبردهای تنظیم هیجان و مقابله معنوی با پریشانی روان شناختی تایید شده است، اما توجه اندکی به عواملی میانجی این رابطه شده است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی اضطراب کرونا در رابطه بین راهبردهای تنظیم هیجان و مقابله معنوی با پریشانی روان شناختی کارکنان مراقبت های بهداشتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر ازنظر هدف بنیادی و به لحاظ روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان مراقبت های بهداشتی شهر مشهد بود. در این مطالعه مقطعی 366 نفر در سال 1400 شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان، پرسشنامه مقابله معنوی، مقیاس اضطراب بیماری کرونا و مقیاس پریشانی روان شناختی استفاده شد. داده های پژوهش به کمک شاخص های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سطح پریشانی روانشناختی و اضطراب کرونا در کارکنان مراقبت های بهداشتی 52/10±01/17 و 91/8±26/13 بود. بین راهبردهای تنظیم هیجان ناسازگار، مقابله معنوی مثبت و منفی و اضطراب کرونا با پریشانی روان شناختی رابطه معنادار وجود داشت (01/0 >P). مدل مربوط به نقش میانجی اضطراب کرونا در رابطه بین راهبردهای تنظیم هیجان ناسازگار و مقابله معنوی منفی با پریشانی روان شناختی کارکنان مراقبت های بهداشتی برازش خوبی داشت (99/0 =CFI، 99/0 =NFI، 99/0 =IFI، 1 =GFI، 078/0 =RMSEA).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که تنظیم هیجان، مقابله معنوی و اضطراب کرونا نقش مهمی در پریشانی روان شناختی کارکنان مراقبت های بهداشتی دارند. یافته های این پژوهش می تواند به تدوین مداخله های هیجان محور و معنویت گرا برای کاهش اضطراب کرونا و پریشانی روان شناختی ناشی از آن در کارکنان مراقبت های بهداشتی کمک کند.

    کلیدواژگان: اختلال پرخوری، پرخاشگری، طرح واره درمانی، نشخوار خشم
  • کمال مقتدایی، امرالله ابراهیمی*، سید عباس حقایق، حسن رضایی جمالویی، پیمان ادیبی صفحات 22-31
    مقدمه و هدف

    سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال عملکردی در سیستم روده- معده است که با علایم ویژه روده- معده بدون علت ارگانیک تعریف می شود. هدف از پژوهش بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر تبعیت از درمان و شدت درد در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل همراه با گروه پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر شهر اصفهان در سال 97 بود که با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 15 نفر انتخاب و به طور تصادفی به یک گروه مداخله به روش درمان پذیرش و تعهد و یک گروه کنترل، تقسیم شدند. داده ها با استفاده از مقیاس پرسشنامه تبعیت از درمان سید فاطمی و همکاران (TAQ) (1397) و پرسشنامه درد دورکین و همکاران (SF-MPQ-2) (2009) جمع آوری شد. مداخله درمان پذیرش و تعهد طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار انجام شد؛ اما گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده های پژوهش، به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد روش درمان پذیرش و تعهد بر تبعیت ازدرمان  بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر موثر است (05/0>p). همچنین روش درمان پذیرش و تعهد برشدت درد بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر موثر بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری می شود درمان پذیرش و تعهد بر تبیعت از درمان و شدت درد موثر است.

    کلیدواژگان: درمان تعهد و پذیرش، تبعیت از درمان، شدت درد
  • سید یاشار خاتم نژاد آتشگاه، سید حسین منصوری*، مائده توفیقی اقدم میانجی صفحات 32-47
    مقدمه و هدف

    گردشگری سلامت به عنوان یکی از شاخه های مهم صنعت گردشگری محسوب می شود. صنعت گردشگری سلامت می تواند به عنوان صنعت پیشران عمل کرده و صنایع جانبی را نیز توسعه دهد. ایران، یکی از کشورهایی است که علاوه بر جاذبه های طبیعی از قابلیت های مناسبی در زمینه درمان نیز برخوردار است و باوجود همه این پتانسیل ها، تاکنون سازوکار مناسبی برای هدفمند شدن این صنعت در ایران تدوین نشده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به دنبال ارایه الگوی هیجانات مثبت و تمایلات رفتاری در گردشگری سلامت می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل گردشگران سلامت بیمارستان عدل در شهر تهران می باشد. روش نمونه گیری در بخش کمی در دسترس بوده است؛ و با توجه به اینکه جامعه آماری نامحدود بوده است، محقق با استفاده از جدول کرسی مورگان حجم نمونه 384 نفر تعیین کرده است. محقق برای جمع آوری داده های موردنیاز از پرسشنامه استفاده کرده است و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری و با کمک نرم افزارهای  SPSS و LISREL انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که لذت بر رضایت به میزان 80/5 و لذت روی وفاداری به میزان 34/3 و انگیختگی روی رضایت به میزان 55/6 و انگیختگی بر وفاداری به میزان 89/7 تاثیر دارد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که ارایه کنندگان خدمات و مدیران گردشگری سلامت با تمرکز بر روی هیجانات مثبت و با توجه به پتانسیل گردشگری سلامت در ایران موجب ایجاد تمایلات رفتاری مثبت در گردشگران سلامت شوند که درنهایت باعث متمایزسازی خود با رقبای منطقه ای و هم سطح خواهد گردید.

    کلیدواژگان: هیجانات مثبت، تمایلات رفتاری، گردشگری، گردشگری سلامت
  • محمدحسین سالمی*، ملوک خادمی اشکذری صفحات 48-57
    زمینه و هدف

    نقص در کنترل شناختی و بازداری پاسخ در کنار آشفتگی در کیفیت خواب در افراد با نشانه های اضطرابی  مشاهده شده است، بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش بازداری پاسخ، کنترل شناختی و کیفیت خواب در پیش بینی علایم و نشانه های اختلالات اضطرابی نوجوانان پسر انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر کمی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم مقطع متوسطه شهر تهران در نیم سال دوم سال 1400-1401 تشکیل دادند، که از میان آنها 290 نفر به روش  نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از تکلیف برو/نرو (GO/NO GO) هوفمان (1984)، پرسشنامه کنترل شناختی و انعطاف پذیری (CCFQ) گابرز و همکاران (2018)، مقیاس کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) بایسه و همکاران (1989) و مقیاس چند بعدی اضطراب کودکان (MASC) مارچ و همکاران (1997) استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بازداری پاسخ نامناسب و کیفیت پایین خواب با علایم و نشانه های اختلالات اضطرابی رابطه مثبت معنادار و کنترل شناختی با آن رابطه منفی معنادار دارد. همچنین، بازدار پاسخ، کنترل شناختی و کیفیت خواب 6/40 درصد از واریانس علایم و نشانه های اختلالات اضطرابی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مذکور می توان نتیجه گرفت که بازداری پاسخ، کنترل شناختی و کیفیت خواب به عنوان عوامل موثر بر علایم و نشانه های اختلالات اضطرابی نوجوانان باید مورد توجه متخصصان و درمانگران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازداری پاسخ، کنترل شناختی، کیفیت خواب، اختلالات اضطرابی
  • قادر نعیمی، حسین قمری گیوی*، اسماعیل صدری دمیرچی، علی شیخ الاسلامی صفحات 58-70
    زمینه و هدف

    از جمله زمینه های تحصیلی جذاب و پرمتقاضی در بین داوطلبان ورود به دانشگاه، رشته های پیراپزشکی می باشد. اما اخیرا می توان شاهد تغییر رشته، افت تحصیلی و شرکت مجدد در آزمون سراسری توسط دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته ها بود. این پژوهش با هدف بررسی و شناسایی عوامل روانشناختی آسیب های فرایند انتخاب رشته تحصیلی در دانشجویان پیراپزشکی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شد. مشارکت کنندگان شامل 18 نفر از دانشجویان رشته های پیراپزشکی بودند که به شیوه ی هدفمند و بر اساس قانون اشباع داده ها انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. تحلیل داده ها از طریق رهیافت نظام مند استراوش و کوربین صورت گرفت. کدگذاری داده ها در سه بخش کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد. 

    یافته ها

    اطلاعات ثبت، کدگذاری و در قالب کدهای ثانویه، مقوله های فرعی و مقوله های اصلی دسته بندی شدند. تحلیل نظرات دانشجویان به شناسایی 112کد ثانویه، 14 مقوله فرعی و 4 مقوله اصلی شامل مهارت های شناختی ناکارآمد، جهت گیری مختل، هیجان های نابسنده و رفتارها و اقدامات عملی ناموثر منجر شد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش، حاکی از این است که عوامل روانشناختی در ایجاد و ادامه ی آسیب های فرایند انتخاب رشته تحصیلی نقش قابل توجهی دارند و مشکلات فردی و روانشناختی، می تواند مسیر صحیح انتخاب رشته تحصیلی را با چالش های اساسی مواجه کند.  نتایج این مطالعه می تواند در شناسایی و کاهش آسیب های ناشی از عوامل فردی و روانشناختی در مسیر انتخاب رشته دانشگاهی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: آسیب های انتخاب رشته، عوامل روانشناختی، دانشجویان پیراپزشکی، مطالعه داده بنیاد ​​​​​​​
  • خدیجه بلکامه، هادی فرهادی*، فلور خیاطان صفحات 71-86
    زمینه و هدف

    آنچه که در درمان یک بیماری مزمن چون دیابت دارای اهمیت است علاوه بر کنترل علایم بیماری، بهبود کیفیت زندگی بیمار است. زحمتی که یک کودک با بیماری مزمن چون دیابت تحمیل می کند مسیله ای است که تنها از دیدگاه پزشک قابل شناسایی نبوده و با آنچه مادر کودک بیمار احساس می کند بستگی دارد. بنابراین شناسایی عوامل مراقبتی کودکان مبتلا به دیابت ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش هدف شناسایی عوامل مراقبتی کودکان مبتلا به دیابت بر اساس تجارب زیسته مادران آنها بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی انجام گرفت. مشارکت کنندگان را 16 نفر از مادران دارای کودک دیابتی تشکیل دادند که اطلاعات آنان از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد و داده ها به روش کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل شده در 3 مضمون اصلی و  6 مضمون فرعی شامل ویژگی های فردی (عملکرد روانی- جسمانی و عملکرد هیجانی- اجتماعی)، خانواده (تعاملات بین فردی و  مشکلات روانشناختی و اجتماعی)، مسایل آموزشی (نگرانی ها و نیازها) طبقه بندی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که شناخت عوامل مراقبتی در کودکان مبتلا به دیابت می تواند زمینه ساز اتخاذ تدابیر حمایتی و درمانی را برای آنها فراهم آورد. و درک تجربیات این مادران توسط متخصصان بهداشت برای ارتقای کیفیت مراقبت ضروری است.

    کلیدواژگان: عوامل مراقبتی، کودکان مبتلا به دیابت، تجارب زیسته، پدیدارشناسی
  • مائده هاشمیان، عبدالعزیز افلاک سیر*، محمدعلی گودرزی، چنگیز رحیمی صفحات 87-101
    زمینه و هدف

    این پژوهش از انواع پژوهش های توصیفی همبستگی از نوع معادلات ساختاری بوده و با هدف بررسی مدل ساختاری نگرش به تصویر بدنی بر اساس پایگاه هویت موفق با میانجی گری نگرش فرهنگی اجتماعی به ظاهر و پذیرش خود در میان دختران نوجوان انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری تحقیق کلیه دختران نوجوان مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 1399-1400 بودند که 567 نفر از آنان به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند، بدین صورت که از میان مناطق شش گانه آموزش وپرورش اصفهان یک منطقه (منطقه 5) به صورت تصادفی انتخاب شد و از میان مدارس منطقه 5 تعداد 6 مدرسه و از هر مدرسه 5 کلاس (درمجموع 30 کلاس) به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده و مشارکت کردند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های روابط چندبعدی خود بدن (MBSRQ)، پایگاه هویت من (EOM-EIS-2)، نگرش های اجتماعی فرهنگی نسبت به ظاهر (SATAQ-3) و پذیرش خود (USAQ) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار ایموس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ارتباط معنی داری بین متغیرهای پایگاه هویت، نگرش فرهنگی اجتماعی به ظاهر و پذیرش خود با نگرش به تصویر بدنی وجود دارد (05/0<P). همچنین یافته ها نشان داد که پایگاه هویت موفق با میانجی گری نگرش فرهنگی اجتماعی به ظاهر و پذیرش خود بر نگرش به تصویر بدنی تاثیر دارد (05/0<P)؛ و مدل ارایه شده در بین نوجوانان دختر از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    پایگاه هویت با میانجی گری نگرش فرهنگی اجتماعی به ظاهر و پذیرش خود در نوع نگرش افراد به تصویر بدنی به عنوان اولین خود تجربه شده تاثیر دارد بنابراین پیشنهاد می شود به منظور ارتقا نگرش به تصویر بدنی در افراد، متغیرهای مذکور از سوی مراکز مشاوره، مراکز زیبایی و همچنین مدارس موردتوجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: نوجوانی، تصویر بدنی، هویت، نگرش فرهنگی اجتماعی به ظاهر، پذیرش خود
  • مصطفی خانزاده*، تهمینه یوسفی، سمیه آقامحمدی صفحات 102-112
    زمینه و هدف

    امروزه گرایش افراد، به ویژه زنان، به انجام انواع جراحی های زیبایی افزایش یافته است که شناسایی علل این مسیله حایز اهمیت است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عوامل شناختی و هیجانی در اقدام به تزریق بوتاکس در زنان مراجعه کننده به کلینیک های پوست و مو انجام شد.

    مواد و روش ها

    از بین زنان مراجعه کننده به کلینیک های پوست و مو در شهر اصفهان در سال 1399، 60 زن متقاضی تزریق بوتاکس به صورت دردسترس انتخاب و 60 زن غیرمتقاضی با افراد گروه اول از نظر متغیرهای جمعیت شناختی همتاسازی شدند. شرکت کنندگان در پژوهش به مقیاس باورهای ناکارآمد در مورد ظاهر، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان و سیاهه نگرانی در مورد تصویر بدنی پاسخ دادند. داده ها با تحلیل واریانس چند متغیری و تحلیل تشخیصی تحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمرات ابعاد باورهای ناکارآمد در مورد ظاهر به جز بعد پیشرفت، نشخوار فکری از راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان و نگرانی از بدریختی بدنی در زنان اقدام کننده به تزریق بوتاکس به طور معناداری بیشتر از زنان عادی است. همچنین نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد نشخوار فکری از راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و احساسات از ابعاد باورهای ناکارآمد در مورد ظاهر توانستند اقدام به تزریق بوتاکس در زنان را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، این نتایج نشان داد که نشخوار فکری و احساسات منفی نسبت به خود به خاطر چین وچروک های پوستی در زنان، مهمترین پیش بین اقدام به تزریق بوتاکس در آنهاست و می تواند بر این اساس، راهکارهایی جهت پیشگیری از تمایل افراد به اعمال زیبایی غیرضروری در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: باورها در مورد ظاهر، تزریق بوتاکس، تصویر بدنی، تنظیم شناختی هیجان
  • عماد جالینوس نیا، حجت الله جاویدی*، مجید برزگر، حسین بقولی صفحات 113-123
    زمینه و هدف

    مدیریت هیجان از ویژگی های مثبت شخصیتی است که در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از روانشناسان قرار گرفته است. بهبود مدیریت هیجان می تواند کیفیت زندگی و عملکرد شغلی را در افراد بهبود بخشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثربخشی آموزش گروهی تنظیم هیجان بر عملکرد شغلی پزشکان و پرستاران بیمارستان های عمومی شهر اصفهان در بحران کرونا می‎باشد.

    مواد و روش ها

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و گواه است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه پزشکان و پرستاران بیمارستان های عمومی شهر اصفهان در سه ماه اول (فروردین، اردیبهشت و خرداد) سال 1400 بودند. نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 40 پزشک و پرستار شهر اصفهان انتخاب شدند. گروه آزمایش بسته آموزشی تنظیم هیجان را به مدت 8 جلسه دریافت کردند، گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. پیگیری نیز بعد از سه ماه صورت گرفت. برای تحلیل نتایج از آزمون اندازه گیری‏های مکرر استفاده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    تحلیل یافته های به دست آمده نشان می دهد که میانگین نمرات عملکرد شغلی افراد بر حسب گروه(کنترل و آزمایش) پس از تعدیل پیش آزمون، تفاوت معناداری دارد (05/0>p) و گروه آزمایش پس از دریافت آموزش تنظیم هیجان، عملکرد شغلی بالاتری را نشان می دهند.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان بیان داشت که آموزش تنظیم هیجان جهت گیری کلی مثبت، فرایندهای شناختی مثبت، کارکرد عاطفی مثبت افراد را افزایش می دهد و لذا عملکرد شغلی پزشکان و پرستاران را در جریان شیوع کرونا را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، عملکرد شغلی، پزشکان و پرستاران، بحران کرونا
  • علیرضا پیرخائفی، زهرا رفعتی*، رضا قربان جهرمی صفحات 124-137
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده که با در نظر گرفتن زمینه و وظایف رشدی می توان تصویری کامل از عملکرد روانی اجتماعی افراد در سنین مختلف ترسیم نمود. با توجه به فقدان ابزاری معتبر برای سنجش سازه تکالیف تحولی در جامعه ایرانی، این مطالعه با هدف ساخت و تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس تکالیف تحولی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع روان سنجی می باشد و نمونه آماری شامل 840 دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف 99-1398 دانشگاه های شهر تهران بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس محقق ساخته تکالیف تحولی، مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف و سیاهه عواطف مثبت و منفی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24، لیزرل نسخه 8/8 و نرم افزار جسپ 0.16.4.0 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی وجود 5 عامل را نشان داد که در مجموع 442/65 درصد از واریانس کل ابزار را تبیین کرد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، نتایج تحلیل عاملی اکتشافی را تایید کرد. ضریب پایایی کلی ابزار با دو روش آلفای کرونباخ و ضریب مکدونالد 85/0 به دست آمد. همچنین بین مولفه های این مقیاس با مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف و عامل عاطفه مثبت همبستگی مثبت معنادار و با عامل عاطفه منفی همبستگی منفی معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    مفهوم فرایند تحولی انسان به صورت مرحله ای پیش می رود و هر مرحله نشان دهنده یک دوره یادگیری حساس است که در آن مرحله فرد نیاز دارد که چندین تکلیف تحولی مربوط به آن دوره را انجام دهد نتایج مطالعه نشان داد که مقیاس محقق ساخته تکالیف تحولی دارای ویژگی های روان سنجی مناسبی است و می توان از آن برای اندازه گیری تکالیف تحولی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، مقیاس تکالیف تحولی، تحلیل عاملی، روایی
  • محمودرضا شرفی، داود جعفری*، محسن بهرامی صفحات 138-150
    زمینه و هدف

    بروز اختلال اضطراب فراگیر، فرآیندهای شناختی، ارتباطی و اجتماعی افراد را با آسیب جدی مواجه ساخته و موجب افزایش اضطراب و افسردگی می شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و درمان فراتشخیصی یکپارچه بر علایم افسردگی و اضطراب نوجوانان دارای اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر کمی و از نوع مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری 2 ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی نوجوانان با اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر خرم آباد تشکیل می دادند که از میان آن ها 45 نفر نوجوانان واجد شرایط داوطلب با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی در دو گروه درمان شناختی-رفتاری، گروه درمان فراتشخیصی یکپارچه و گروه گواه جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (لاوی باند و لاوی باند، 1995) استفاده شد. همچنین جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که درمان شناختی-رفتاری بر کاهش افسردگی و اضطراب تاثیر معناداری داشته است (01/0>p)، از سویی دیگر درمان فراتشخیصی یکپارچه بر کاهش علایم افسردگی و اضطراب نتیجه بخش بوده است (001/0>p)، همچنین بین دو گروه درمان شناختی-رفتاری و درمان فراتشخیصی یکپارچه بر کاهش علایم افسردگی و اضطراب تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها بین میزان اثربخشی دو روش تفاوت معناداری وجود ندارد؛ می توان از این دو رویکرد درمانی به عنوان مداخلات موثر بر افسردگی و اضطراب نوجوانان دارای اختلال اضطراب فراگیر بهره گرفت.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، درمان شناختی-رفتاری، درمان فراتشخیصی یکپارچه، علائم افسردگی و اضطراب، نوجوانان
  • زهرا خادم دزفولی، سیده زهر علوی*، مسعود شهبازی صفحات 151-164
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر جهت تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر ناگویی هیجانی و خودانتقادی درونی شده در دختران کمال گرای روان رنجور انجام گردید.

    مواد و روش ها

    جامعه ی آماری پژوهش دختران کمال گرای روانجور مراجعه کننده به برخی مراکز مشاوره ی شهر اهواز بود که نمونه ای شامل 5 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و کسب حداقل نمره ی خط برش 145 در آزمون کمال گرایی روان رنجور انتخاب شدند. این مطالعه از نوع طرح شبه آزمایشی تک موردی بود. پروتکل درمان متمرکز بر هیجان (گلدمن و گرینبرگ، 2015) طی 11 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. مشارکت کنندگان مقیاس ناگویی هیجانی و سطوح خودانتقادی را تکمیل نمودند. داده ها در سه مرحله خط پایه، درمان و پیگیری جمع آوری شدند و به روش شاخص تغییر پایا، درصد بهبودی و ترسیم دیداری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج درصد بهبودی نشان داد که آزمودنی ها در مرحله ی درمان در متغیر ناگویی هیجانی (58/10) و در متغیر خودانتقادی درونی شده (32/21) و در مرحله ی پیگیری در متغیر ناگویی هیجانی (41/19) و در متغیر خودانتقادی درونی شده (76/51) بهبود پیدا کردند. همچنین شاخص تغییر پایای هر دو متغیر در مرحله ی پس از درمان و پیگیری معنی دار (96/1 z= و سطح معنی داری 05/0) بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین درمان متمرکز بر هیجان باعث کاهش ناگویی هیجانی و خودانتقادی درونی شده در دختران کمال گرای روان رنجور می شود.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر هیجان، ناگویی هیجانی، خودانتقادی درونی شده، کمال گرایی روان رنجور
  • فاطمه محمدرسولی، کبری نصرتی* صفحات 165-175
    زمینه و هدف

    دوران کودکی از مهم ترین مراحل زندگی است، در این دوره زندگی ممکن است انواع آزار و اذیت جنسی برای کودکان به وجود آید. این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش تربیت جنسی  در کودکان آزاردیده جنسی و کودکان عادی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کودکان 7 تا 12 سال جنوب غرب شهر تهران در سال 1400 بودند. نمونه آماری این پژوهش، متشکل از 15 کودک آزاردیده جنسی و 15 کودک عادی در منطقه 19 و 16 تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه انزواطلبی راسل، پپلا و کورتونا (1978)، پرسشنامه سازگاری فردی اجتماعی کالیفرنیا کلارک و دیگران (1953) و پرسشنامه مهارت‏های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) بود که بر روی هر دو گروه کودکان اجرا شد. در نهایت داده ها به روش های تحلیل کواریانس با کمک نرم افزار SPSSV22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش تربیت جنسی بر افزایش سازگاری و مهارت‏های اجتماعی در سطح اطمینان 99 درصد (01/0<p) و کاهش انزواطلبی در سطح اطمینان 95 درصد (05/0<p) کودکان آزاردیده جنسی در مقایسه با کودکان عادی موثرتر است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این است که آموزش تربیت جنسی می تواند باعث کاهش مشکلات رفتاری کودکان شده و سازگاری و مهارت های اجتماعی آنان را ارتقا دهد و بنابراین، آموزش تربیت جنسی به کودکان آزاردیده بایستی در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش تربیت جنسی، انزواطلبی، سازگاری، کودکان آزاردیده جنسی، کودکان عادی، مهارت اجتماعی
  • مهگل شجاعی، اکرم دهقانی* صفحات 176-189
    زمینه و هدف

    ظرفیت ذهنی سازی برای توانمندسازی دانشجویان در تعاملات بین فردی و به تبع اخذ موفقیت های آینده لازم است و به همین دلیل شناخت همبسته های آن ضروری است. هدف از پژوهش حاضر ارایه بررسی ذهنی سازی بر اساس سبک های دلبستگی، توانمندی ایگو، روابط موضوعی و الگوی تجلی اضطراب در دانشجویان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه پژوهش را دانشجویان دانشگاه سراسری اصفهان و دانشگاه آزاد شهر اصفهان (خوراسگان) در نیمه اول سال 1401 تشکیل دادند که بر اساس آخرین گزارش ها، تعداد آنها 35161 نفر اعلام شده است. بر اساس فرمول کوکران، 380 دانشجو به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سبک های دلبستگی (ASQ)، پرسشنامه توانمندی ایگو (PIES)، مقیاس روابط موضوعی بل (BORI)، پرسشنامه الگوهای تجلی اضطراب و پرسشنامه ظرفیت ذهنی سازی (RFQ) بود که به صورت انفرادی توسط دانشجویان تکمیل شدند. بررسی داده ها به روش تحلیل رگرسیون چندگانه و با استفاده از نسخه بیست و ششم نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سبک های دلبستگی ایمن و دوسوگرا و همچنین توانمندی ایگو قادر به پیش بینی معنادار ظرفیت ذهنی سازی دانشجویان هستند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    لازم است جهت بهبود ذهنی سازی دانشجویان، اقداماتی جهت تقویت سبک های دلبستگی ایمن و کاهش سبک دلبستگی دوسوگرا و همچنین افزایش توانمندی ایگو اعمال شود.

    کلیدواژگان: الگوی تجلی اضطراب، توانمندی ایگو، دانشجویان، ذهنی سازی، روابط موضوعی، سبک های دلبستگی
  • فرشته شکیبایی، بهاره هاطلی* صفحات 190-199
    زمینه و هدف

    باتوجه به شیوع روزافزون اوتیسم در همه مناطق جهان و ایران و اینکه این بیماری در بیشتر موارد یک اختلال بشدت ناتوان کننده در طول زندگی فرد است. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی عوامل خطر مرتبط با اوتیسم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مقطعی در جمعیت بیماران مبتلا به اوتیسم مراجعه کننده به مراکز اوتیسم درشهر اصفهان در سال 1398 انجام شد. پس از ورود نمونه ها به مطالعه پرسشنامه ریسک فاکتورها  از ایشان تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی شامل جداول فراوانی و شاخص های نظری و پراکندگی، اطلاعات توصیف شد و کلیه تجزیه و تحلیل های آماری در نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که عوامل زمینه ای و محیطی شامل جنس، تاریخ تولد، سن والدین، نسبت فامیلی والدین، تحصیلات والدین، تعداد فرزندان و رتبه فرزند، محل سکونت در زمان بارداری، محل سکونت در سال اول تولد، وزن مادر قبل از بارداری، ابتلا مادر در حین بارداری به پرفشاری خون، دیابت، مصرف سیگار و الکل، مصرف ضد افسردگی، مصرف ضد تشنج، مصرف تربوتالین در پیشگیری از زایمان زود رس، نوع روش بارداری، تماس با حلال های فرار مانند بنزین، تولوین، تماس با سرب، مصرف روغن ماهی و میزان ویتامین D  قبل و حین بارداری در ارتباط با ابتلا به اوتیسم فرزندان بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه، می توان نتیجه گرفت که فاکتورهای محیطی می توانند در دراز مدت ژنتیک و اپی ژنتیک را در والدین تحت تاثیر قرار دهند که این رویداد نقش عوامل محیطی در ایجاد اختلالات طیف اوتیسم را بسیار برجسته تر می نماید.

    کلیدواژگان: اوتیسم، اصفهان، ایران، عوامل خطر
|
  • Sousan Hedayati Dana, Hayideh Saberi*, Bita Nasrollahi Pages 1-10
    Aim and Background

    Many researchers are interested in comparing different approaches in order to be more effective; In this regard, the aim of this research was to compare the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness and spirituality therapy on the resilience of divorced women.

    Methods and Materials: 

    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population of this study was all divorced women covered by the welfare of Tehran in 1399, from which 45 qualified volunteers were included in the study, who were divided into two experimental groups and one control group by age homogenization. In the present study, to describe and analyze the data, analysis of variance with repeated measures, Bonferroni post hoc test and SPSS software with a significance level of 0.05 were used.

    Findings

    The results of the present study showed that the post-test and follow-up, the mean scores of resilience It has increased significantly in the experimental groups compared to the control group (p<0.05). In other words, cognitive therapy based on mindfulness and spiritual therapy have been effective on resilience scores (p<0.05). Also, the effect of cognitive therapy based on mindfulness in the post-test phase has been more effective than spiritual therapy on increasing resilience. In the group of cognitive therapy based on mindfulness, spiritual therapy, post-test and follow-up resilience scores increased compared to the pre-test, and no significant difference was observed between the post-test and follow-up averages in both groups. Also, in the control group, there is no significant difference between the mean scores of the pre-test, post-test and follow-up resilience (P<0.05).

    Conclusions

    Cognitive therapy based on mindfulness and spiritual therapy for both divorced women seem to improve resilience in these individuals and reduce the individual and social consequences of divorce.

    Keywords: Resilience, Women, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Divorce, Spiritual Therapy
  • Farzaneh Alizadeh, Ahmad Mansouri* Pages 11-21
    Aim and Background

    The Coronavirus disease pandemic has caused high stress, anxiety and distress for the healthcare workers. Although the relationship between emotion regulation strategies and spiritual coping with psychological distress has been confirmed, little attention has been paid to mediating factors of this relationship. Therefore, the aim of present study was investigating the mediating role of Coronavirus anxiety in the relationship between emotion regulation strategies and spiritual coping with the psychological distress in healthcare workers during COVID-19.

    Methods and Materials:

     This study is a fundamental in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method. The statistical population included all healthcare workers in Mashhad, Iran. In this cross- sectional descriptive research, 366 healthcare workers participated, in the year 2021. The cognitive emotion regulation questionnaire, spiritual coping questionnaire, Corona disease anxiety scale and psychological distress scale were used to collect data. The research data were analyzed using descriptive indices, Pearson correlation coefficient and Path analysis method.

    Findings

    The results showed that the level of psychological distress and Coronavirus anxiety in the healthcare workers are 17.01±10.52 and 13.26±8.91. There was a significant relationship between maladaptive emotion regulation strategies, positive and negative spiritual coping, and Coronavirus anxiety with psychological distress (P<0.01). The model related to mediating role of Coronavirus anxiety in the relationship between maladaptive emotion regulation strategies and negative spiritual coping with the psychological distress in healthcare workers had a good fit (CFI = 0.99, NFI = 0.99, IFI = 0.99, GFI = 1, RMSEA = 0.078).

    Conclusions

    The results show that emotion regulation, spiritual coping and Coronavirus anxiety play an important role in the psychological distress in healthcare workers. These findings can help to develop emotion-oriented and spiritual-oriented interventions to reduce the Coronavirus anxiety and the psychological distress caused by pandemic diseases such as Corona in the healthcare workers.

    Keywords: Coronavirus anxiety, emotion regulation strategies, psychological distress, spiritual
  • Kamal Moghtadaei, Amroalah Ebrahimi*, Sayed Abbas Haghayegh, Hasan Rezai Jamalouei, Peyman Adibi Pages 22-31
    Aim and Background

    Irritable bowel syndrome (IBS) is a functional disorder in the intestinal-gastric system that is defined by specific intestinal-gastric symptoms without an organic cause. The aim of the research was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on treatment compliance and pain intensity in patients with irritable bowel syndrome.

    Materials and Methods

    The present study was a semi-experimental research method of pre-test-post-test design with a control group and a 2-month follow-up group. The statistical population of this research was all the patients with irritable bowel syndrome in Isfahan city in 2017, 15 people were selected by the available sampling method and randomly divided into an intervention group using the acceptance and commitment treatment method and a control group. Data were collected using Seyed Fatemi et al. treatment adherence questionnaire (TAQ) (2017) and Durkin et al. pain questionnaire (SF-MPQ-2) (2009). The intervention of acceptance and commitment therapy was carried out during 8 sessions of 90 minutes once a week; But the control group did not receive any intervention. The research data was analyzed by variance analysis with repeated measurements.

    Findings

    The findings showed that the acceptance and commitment treatment method is effective on the treatment compliance of patients with irritable bowel syndrome (p<0.05). Also, the treatment method of acceptance and commitment of pain severity in patients with irritable bowel syndrome was effective (P<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that acceptance and commitment therapy is effective on treatment adherence and pain intensity.

    Keywords: commitment, acceptance therapy, adherence to treatment, pain intensity
  • Seyed Yashar Khatamnejad Atashgah, Seyed Hossein Mansouri*, Maedeh Tofigi Aghdam Miangi Pages 32-47
    Aim and Background

    Health tourism is becoming one of the most important branches of the industry. The health industry can act as a driving industry and develop side industries as well. Iran is one of the countries that, in addition to natural attractions, also has good capabilities in the field of treatment, and despite all these potentials, a suitable mechanism for targeting this industry has not been developed in Iran.

    Materials and Methods

    The present study seeks to provide a providing a model of positive emotions and behavior in health tourism. The statistical population of this research includes health tourists of Adel Hospital in Tehran. The sampling method is being used in several cases. And considering that the statistical population was unlimited, the sample size of 384 people was determined using Morgan's table. A questionnaire has been used to collect the needs and the data analysis has been done using structural models and with the help of SPSS and LISREL software.

    Findings

    The results of data analysis showed that pleasure affects satisfaction by 5.80, pleasure affects loyalty by 3.34, arousal affects satisfaction by 6.55, and arousal affects loyalty by 7.89 (P<0.05).

    Conclusion

    It is suggested that service providers and managers of health tourism, by focusing on positive emotions and considering the potential of health tourism in Iran, will create positive behavioral tendencies in health tourists, which will ultimately make better themselves than regional and equal level countries.

    Keywords: Positive Emotions, Behavioral Intentions, Tourism, Health Tourism
  • MohammadHossein Salemi*, Molouk Khademi Ashkzari Pages 48-57
    Aim and Background

    Defects in cognitive control and response inhibition along with disturbance in sleep quality have been observed in people with anxiety symptoms. Based on this, the present study aims to investigate the role of response inhibition, cognitive control and sleep quality in predicting the symptoms of male adolescent anxiety disorders were investigated. 

    Methods and Materials:

     The method of the current research was quantitative and correlational. The statistical population of the present study was made up of all male students of the second year of high school in Tehran in the second semester of 1400-1401, out of which 290 people were selected by available sampling method. To collect data from the Go/No Go task (GO/NO GO) by Hoffman (1984), the Cognitive Control and Flexibility Questionnaire (CCFQ) by Gabers et al. (2018), the Pittsburgh Sleep Quality Scale (PSQI) by Bayse et al. (1989), and the Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC) March et al. (1997) were used. The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression.

    Findings

    The results showed that inappropriate response inhibition and low sleep quality have a significant positive relationship with the symptoms of anxiety disorders, and cognitive control has a significant negative relationship with it. Also, response inhibition, cognitive control and sleep quality explain 40.6% of the variance of the symptoms and signs of anxiety disorders.

    Conclusions

    Based on the mentioned results, it can be concluded that response inhibition, cognitive control, and sleep quality as effective factors on the symptoms and signs of anxiety disorders in adolescents should be considered by specialists and therapists.

    Keywords: response inhibition, cognitive control, sleep quality, anxiety disorders
  • Ghader Naeimi, Hossein Ghamari Kivi*, Esmael Sadri, Ali Sheykholeslami Pages 58-70
    Aim and Background

    Paramedical majors are an attractive and highly demanded field of study among students. But recently, one can see students and graduates of these fields changing majors, failing academics, and re-participating in the national exam. This research was conducted to investigate and identify the psychological factors of harm in the process of choosing a major for paramedical students.

    Methods and Materials:

     This study was conducted with a qualitative approach, using the grounded theory method and Strauss and Corbin approach. The statistical population included all the students in paramedical majors of Tabriz University of Medical Sciences who studied in the academic year 2021-2022, 18 male and female students, were selected using purposeful sampling and semi-structured interviews.

    Findings

    The information were recorded, coded, and categorized in the form of secondary codes, categories, and classes. The analysis of students' opinions led to the identification of 112 secondary codes, 14 sub-categories, and 4 main categories including inefficient cognitive skills, disturbed orientation, unsatisfied emotions and, ineffective behaviors and actions.

    Conclusion

    The findings of the research indicate that psychological factors play a significant role in creating and continuing the harms of the process of choosing an academic major, and individual and psychological problems can face challenges in the correct path of choosing a major. The results of this study can be effective in identifying and reducing the harms caused by personal and psychological factors in the path of choosing an academic major.

    Keywords: Harm of choosing major, psychological factors, paramedical students, Grounded theory
  • Khadije Belkame, Hadi Farhadi*, Floor Khayatan Pages 71-86
    Aim and Background

    What is important in the treatment of a chronic disease such as diabetes is to improve the patient's quality of life in addition to control the symptoms of the disease. The trouble that a child with a chronic disease such as diabetes imposes is a problem that cannot be recognized only from the doctor's point of view and depends on what the mother of the sick child feels. Therefore, it seems necessary to identify the care factors of children with diabetes. In this research, the aim was to identify the care factors of children with diabetes based on the lived experiences of their mothers.

    Methods and Materials:

     This study was conducted using a qualitative method and a phenomenological approach. The participants were 16 mothers with diabetic children whose information was collected through a semi-structured interview. Sampling was done in a purposeful way and the data was analyzed by the Colaizzi method.

    Findings

    The findings obtained in 3 main themes and 6 sub-themes including individual characteristics (psychological-physical functioning and emotional-social functioning), family (interpersonal interactions and psychological and social problems), educational issues (concerns and needs) classification became.

    Conclusion

    The results of the present study showed that knowing the care factors in children with diabetes can provide the basis for adopting supportive and therapeutic measures for them.

    Keywords: Care Factors, Children With Diabetes, Lived Experiences, Phenomenology
  • Maedeh Hashemian, Abdolaziz Aflakseir*, Mohammadali Goodarzi, Changiz Rahimi Pages 87-101
    Aim and Background

    This is a descriptive correlational study of the type of structural equation conducted aiming at investigating the structural model of attitude towards body image based on the Achievement Identity Status with the mediating role of sociocultural attitude towards appearance and self-acceptance among adolescent girls.

    Methods and Materials:

     The study’s statistical population included all adolescent girls studying in the secondary level in Isfahan city in the academic year 2020-2019, 567 of whom were chosen by cluster random sampling, so that one of the six districts of education in Isfahan (District 5) was randomly selected and among the schools of this district, six schools and from each school, five classes (30 classes in total) were randomly selected and asked to participate in the study. To collect data, Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ), Extended Objective Measure of Ego Identity Status (EOM-EIS-2), sociocultural attitudes towards appearance questionnaire-3 (SATAQ-3), and unconditional self-acceptance questionnaire (USAQ) were used. To analyze the data, structural equation modeling (SEM) was used with AMOS.

    Findings

    According to the findings, there is a significant relationship between the variables of identity status, sociocultural attitude towards appearance, and self-acceptance and attitude towards body image. Moreover, the findings revealed the effect of the achievement identity status on the attitude towards body image by mediating role of sociocultural attitude towards appearance and self-acceptance, and among adolescent girls, the proposed model has a good fit.

    Conclusions

    The identity status affects the type of people’s attitude towards their body image as their first experienced ego by mediating role of the sociocultural attitude towards appearance and self-acceptance; hence, to improve the people’s attitude towards their body image, counseling centers, beauty centers, and schools are suggested to consider the aforementioned variables.

    Keywords: Adolescence, Body Image, Identity Status, Socio-Cultural Attitude to Appearance, Self-Acceptance
  • Mostafa Khanzadeh*, Tahmineh Yousefi, Somayeh Aghamohamadi Pages 102-112
    Aim and Background

    Today, the tendency of people, especially women, to perform various cosmetic surgeries has increased, and it is important to identify the causes of this problem. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the role of cognitive and emotional factors in the Botox injection in women referring to skin and hair clinics.

    Methods and Materials:

     Among women referring to skin and hair clinics in Isfahan city in 2020, 60 women applying for Botox injections were selected and 60 normal women were matched with the first group in terms of demographic variables. The participants in the research responded to the beliefs about appearance scale (BAAS), cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ), and body image concern inventory (BICI). The data were analyzed by multivariate analysis of variance and discriminate analysis.

    Findings

    The results showed that the mean scores of the dimensions of dysfunctional beliefs about appearance, except for the dimension of progress, rumination from the maladaptive emotion regulation strategies, and dysmorphic concern, are significantly higher in women undergoing Botox injections than normal women. Also, the results of the discriminate analysis showed that rumination from the dimensions of cognitive emotion regulation strategies and feelings from the dimensions of beliefs about appearance could predict Botox injection in women.

    Conclusions

    In general, these results showed that rumination and negative feelings towards oneself due to skin folds and wrinkles in women are the most important predictors of Botox injection in women; therefore, these findings can lead to solutions to prevent the tendency of people to apply unnecessary beauty treatments.

    Keywords: Beliefs about Appearance, Body Image, Botox Injection, Cognitive Emotion Regulation
  • Emad Jalinousnia, Hojjatolah Javidi*, Majid Barzegar, Hosain Bagholi Pages 113-123
    Aim and Background

    emotion management is one of the positive personality traits that has been the focus of many psychologists in recent years. Improving emotion management can improve people's quality of life and job performance. The purpose of this research is to investigate the effectiveness of group training of emotion regulation on the job performance of doctors and nurses in general hospitals in Isfahan city during the Corona crisis.

    Methods and Materials: 

    The design of this research is a semi-experimental type of pre-test, post-test and follow-up with experimental and control groups. The statistical population of this research included all the doctors and nurses of the general hospitals of Isfahan city in the first three months (April, May and June) of 2021. 40 doctors and nurses in Isfahan city were selected as the research sample using available sampling method. The experimental group received the emotion regulation training package for 8 sessions; the control group did not receive any training. The follow-up was done after three months. Repeated measurement test was used to analyze the results. The data was analyzed using SPSS software

    Findings

    The analysis of the obtained findings shows that the average scores of the job performance of the people according to the group (control and experiment) after adjusting the pre-test has a significant difference (p<0.05) and the experimental group after receiving adjustment training. Excitement shows higher job performance.

    Conclusions

    Therefore, it can be said that emotion regulation training increases general positive orientation, positive cognitive processes, and positive emotional functioning of people, and therefore improves the job performance of doctors and nurses during the outbreak of Corona.

    Keywords: emotional regulation, job performance, doctors, nurses, corona crisis
  • AliReza Pirkha'efi, Zahra Rafati*, Reza Ghorban Jahromi Pages 124-137
    Aim and Background

    Studies have showed that psycho-social performance is related to knowledge of developmental tasks. Due to loss of scale for developmental tasks’ assessment in the Iranian community, the present study was conducted to determine the psychometric properties of the developmental tasks scale.

    Methods and Materials: 

    The present study is psychometric, and the statistical sample comprised of 840 university students of different educational levels in 2019-20 in Tehran, who were selected through available sampling method, and asked to complete the developmental tasks scale prepared by the author, Ryff’s Scales Psychological Well-Being, and Positive and Negative Affect Schedule. Data were analyzed using SPSS24 software, Lisrel version 8.8M, and Jesp version 0.16.4.0.

    Findings

    The results of exploratory factor analysis depicted the existence of 5 factors, which collectively determined 65.442 percent of the overall variance of the instrument, while the results of the confirmatory factor analysis corroborated the results of the former analysis. The overall reliability coefficient of the tool was obtained by Cronbach's alpha and Macdonald's coefficient 0.85. Moreover, the parameters of this scale were observed to have a significant positive correlation with Ryff’s psychological well-being scale and the positive emotion factor, but a significant negative correlation with the negative emotion factor.

    Conclusions

    The concept of human evolution proceeds in stages and each stage represents a sensitive period in which a person needs to perform the task of development related to that period. Good reliability and construct validity, adequate correlation between the factors, as well as convergent and divergent reliability with similar instruments showed that the developmental tasks scale is a suitable one for measuring developmental tasks of students and a reliable one for evaluating interventions in this respect.

    Keywords: Cross-validation, Developmental tasks scale, Factor analysis, Validity
  • Mahmoudreza Sharafi, Davood Jafari*, Mohsen Bahrami Pages 138-150
    Aim and Background

    The incidence of generalized anxiety disorder causes serious damage to people's cognitive, communication, and social processes and increases anxiety and depression. The current study aimed to compare the cognitive-behavioral and integrated transdiagnostic therapies effectiveness on depression and anxiety symptoms in adolescents with generalized anxiety disorder.

    Methods and Materials:

     The current research was quantitative and semi-experimental with a pre-test-post-test design and a 2-month follow-up with the control group. The statistical population consisted of all adolescents with a generalized anxiety disorder who were referred to the counseling centers of Khorramabad city. Among them, 45 eligible adolescents were included in the study with the convenience sampling method and randomly divided into two cognitive-behavioral therapy, unified transdiagnostic therapy groups, and a control group. To collect data, the depression, anxiety, and stress scale (DASS) (Laviband and Laviband, 1995) was used. Likewise, analysis of variance with repeated measures and Bonferroni's post hoc test were used for data analysis.

    Findings

    The results of data analysis revealed that cognitive-behavioral therapy had a significant effect on reducing depression and anxiety (p<0.01), however, unified transdiagnostic therapy was effective in reducing depression and anxiety symptoms (p<0.001). Likewise, no significant difference was observed between the two groups of cognitive-behavioral therapy and unified transdiagnostic therapy on the reduction of depression and anxiety symptoms.

    Conclusions

    Based on the findings, there is no significant difference between the effectiveness of the two methods. These two treatment approaches can be used as effective interventions for depression and anxiety of adolescents with generalized anxiety disorder.

    Keywords: 1. Vos T, Lim S S, Abbafati C, Abbas K M, Abbasi M, Abbasifard M., & Bhutta ZA. Global burden of 369 diseases, injuries in 204 countries, territories, 1990-2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019. Lancet. 2020, 396(10
  • Zahra Khadem Dezfuli, Seyedeh Zahra Alavi*, Masoud Shahbazi Pages 151-164
    Aim and Background

    The aim of the current study was to investigate the effectiveness of Emotion Focused Therapy on Alexithymia and Internalized Self-Criticism in Neurotic Perfectionist girls.

    Methods and Materials: 

    The statistical population consisted of all Neurotic Perfectionist girls in Ahvaz. The research sample consisted of 5 girls that were selected according to the results of the neurotic perfectionism questionnaires (NPQ), using purposeful sampling method. In this research, a single-case experimental design, type of concurrent multiple baseline designs was used. Instruments were Toronto ʼs Alexithymia Scale (1994), Thompson and Zuroff ʼs The Levels of Self-Criticism Scale (LSCS) (2004). The data was collected in three phases of baseline, during intervention, and three month follow-up.

    Findings

    The findings indicate that the subjects in the treatment phase experienced improvement in Alexithymia (10.58) and Internalized Self-Criticism (21.32), and in the follow-up in regards to Alexithymia (19.41) and Internalized Self-Criticism (51.76). The change index was indicative of meaningful changes (z=1.96 α=0.05).

    Conclusions

    Therefore, the research findings illustrated that Emotion Focused Therapy reduces Alexithymia and Internalized Self-Criticism in Neurotic Perfectionist girls.

    Keywords: Emotion Focused Therapy, Alexithymia, Internalized Self-Criticism, Neurotic Perfectionism
  • Fatemeh Mohammadrasooli, Kobra Nosrati* Pages 165-175
    Aim and Background

    Childhood is one of the most important stages of life, in this period of life, all kinds of sexual harassment may occur for children. This research was conducted with the aim of the effectiveness of sex education in sexually abused children and normal children.

    Methods and Materials:

     The present study was a semi-experimental design with a pre-test, post-test and two-month follow-up with a control group. The statistical population of this research was children aged 7 to 12 years in the southwest of Tehran in 1400. The statistical sample of this research consisted of 15 sexually abused children and 15 normal children in the 16th and 19th district of Tehran, who were selected using the purposeful sampling method. The research tools were Russell, Peplau and Cutrona isolation questionnaire (1978), California Clark et al.'s social adjustment questionnaire (1953) and Gresham and Elliott's social skills questionnaire (1990), which were implemented on both groups of children. Finally, the data were analyzed using the analysis of covariance methods with the help of SPSSV22 software.

    Findings

    The findings showed that sexual education training is more effective on increasing adaptation and social skills at the confidence level of 99% (P<0.01) and reducing isolationism at the confidence level of 95% (P<0.05) of sexually abused children compared to normal children.

    Conclusions

    The findings of the research show that sex education can reduce children's behavioral problems and improve their adaptation and social skills, and therefore, sex education should be prioritized for abused children.

    Keywords: sex education, isolationism, adaptation, sexually abused children, normal children, social skills
  • Mahgol Shojaei, Akram Dehghani* Pages 176-189
    Aim and Background

    Mentalization capacity is necessary for empowering students in interpersonal interactions and consequently obtaining future success, and for this reason, it is necessary to know its correlates, Therefore The purpose of the current research was to investigate the mentalization based on attachment styles, Ego strength, Object relations and Pattern of anxiety manifestation in students.

    Methods and Materials: 

    The research community was formed by the students of Isfahan National University and Azad University in 2022, according to the latest reports, their number is 35161. Based on Cochran's formula, 380 students were selected as available. The research tools were Attachment Styles Questionnaire (ASQ), Psychosocial Inventory of Ego Strengths (PIES), Bell Object Relations Inventory (BORI), Anxiety Manifestation Patterns Questionnaire and Reflective Functioning Questionnaire (RFQ) which were completed individually by students. Data analysis was done by multiple regression analysis using the twenty-sixth version of SPSS software.

    Findings

    The results showed that secure and ambivalent attachment styles as well as ego strength can significantly predict students' mentalization capacity. (p<0.05).

    Conclusions

    Therefore, in order to improve students' mentalization, it is necessary to pay attention to secure and ambivalent attachment styles as well as ego strength.

    Keywords: Anxiety Manifestation, Ego Strength, Students, Mentalization, Thematic Relationships, Attachment Styles
  • Fereshte Shakibaee, Bahareh Hateli* Pages 190-199
    Aim and Background

    Given the increasing prevalence of autism in all parts of the world and Iran, and that this disease in most cases is a severely debilitating disorder throughout a person's life. The aim of this study was to investigate the frequency of risk factors associated with autism.

    Methods and Materials: 

    This cross-sectional study was performed on the population of patients with autism referred to autism centers in Isfahan in 2016. After entering the samples to study the risk factors questionnaire was completed by him. The collected data were described using descriptive statistics including frequency tables and theoretical indicators and dispersion, information and all statistical analysis was performed in SPSS software version 19.

    Findings

    The results of the study showed that the background and environmental factors include gender, date of birth, age of parents, family relationship of parents, education of parents, number of children and rank of children, place of residence during pregnancy, place of residence in the first year of birth, weight of mother before pregnancy. , mother suffering from high blood pressure during pregnancy, diabetes, smoking and alcohol consumption, antidepressant use, anticonvulsant use, terbutaline use to prevent premature birth, type of pregnancy method, contact with volatile solvents such as gasoline, toluene, contact with Lead, fish oil consumption and vitamin D levels before and during pregnancy were related to autism in children.

    Conclusions

    According to the findings of this study, it can be concluded that environmental factors can affect genetic and epigenetic factors in parents in the long run. This event highlights the role of environmental factors in causing autism spectrum disorders.

    Keywords: Autism, Iran, Isfahan, Risk Factors